<
A
A
Näkymättömyysviittojen salaisuus

Olipa kerran vanha mies, joka osasi valmistaa näkymättömyysviittoja. Viittojen valmistusmenetelmä oli suuri salaisuus ja viitat olivat hyvin arvokkaita. Vanhus oli myynyt viittoja kuninkaille ja presidenteille, velhoille ja elokuvatähdille ja monille muille, kellä oli varaa viittaan. Yhden viitan valmistukseen meni vuosikausia. Vanhus varjeli viittojen salaisuutta tarkkaan. Hän asui yksin erakkona pienessä mökissä metsän keskellä.
Eräänä yönä vanhus heräsi siihen, että rosvo tunkeutui mökkiin. Rosvo, Tahvo Tyhmeliini, huusi: ”Nyt kerrot minulle viittojen salaisuuden! Kuinka näkymättömyysviittoja tehdään?” Vanhus perääntyi vuoteen nurkkaan ja sanoi: ”Näkymättömyysviittoja tehdään näkymättömien lampaiden villasta.” ”Missä semmoisia lampaita on? Hä? Näytä minulle!” Tahvo sanoi. Vanhus johdatti rosvon metsään ja viittasi kädellään tyhjälle aukiolle kuiskaten samalla: ”Shhhh! Hiljaa! Tuolla ne ovat, älä säikytä niitä!” Tahvo Tyhmeliini tiiraili hämärälle, tyhjälle aukiolle. Hän näki vain puita ja tavallisen metsäaukion. ”Miksi tässä ei ole aitaa?” Tahvo huomasi. ”Ei tietenkään” vanhus selitti, ”muutenhan kaikki näkisivät, missä pidän lampaita ja voisivat vaikka varastaa ne.” Tämän näkökohdan rosvo ymmärsi hyvin. ”Miten sitten saat lampaat kokoon?” Tahvo kysyi. ”Minä soitan tällä taikapillillä sävelmän, niin kaikki näkymättömät lampaat seuraavat minua, minne ikinä menenkin”, vanhus selitti, otti taskustaan pillin ja soitti sillä yksinkertaisen sävelmän. Tahvo Tyhmeliini tempaisi pillin itselleen ja huudahti: ”Hä hää! Nyt näkymättömät lampaat ovat minun! Myyn viittoja ja tulen rikkaaksi! Ehkä teen yhden viitan itsellenikin, ja minusta tulee sen avulla maailman paras varas!” Sitten rosvo alkoi soittaa pillillä ja lähti kävelemään pois. Vanhus katsoi, kunnes Tahvo Tyhmeliini oli hävinnyt näkyvistä. Sitten vanhus marssi päättäväisesti mökkiinsä, soitti poliisille ja kertoi, mitä oli tapahtunut. ”Rosvo on helppo löytää”, hän sanoi lopuksi, ”Seuraatte vain epävireisen pajupillin ääntä.” ”Me nappaamme hänet”, poliisi lupasi puhelimessa ja epäröi sitten: ”Mutta mitä meidän pitäisi tehdä näkymättömille lampaille?” Vanhus nauroi: ”Ei ole olemassa mitään näkymättömiä lampaita! En kai minä tuollaiselle rosvon ryökäleelle kertoisi näkymättömyysviittojen valmistuksen salaisuutta!”
Ovela vanhus oli huijannut tyhmää roistoa! Näkymättömiä lampaita ei ollut olemassa. Tahvo Tyhmeliini soitteli pilliä ihan turhaan ja kuvitteli näkymättömien lampaiden seuraavan itseään. Niinpä poliisit nappasivat rosvon kiinni pajupilleineen. Vanhus säilytti näkymättömyysviittojen valmistuksen salaisuuden itsellään. Tähänkään päivään mennessä kukaan ei ole saanut salaisuutta selville.
Mitä sinä arvelet, mistä näkymättömyysviitat tehdään?

Kirjoittanut Päivi Honkakoski


Kysymyksiä
Mitä Tahvo Tyhmeliini yritti varastaa?
Mitä varastaminen on?
Miten vanhus huijasi rosvoa?
Miten poliisit löysivät Tahvo Tyhmeliinin?
Mistähän näkymättömyysviitan voisi tehdä?


Tehtävä
Esittäkää satu pikku näytelmänä