<
A
A
Luova luolamies

Olipa kerran, kauan sitten (tarkemmin sanottuna 10 000 vuotta sitten, siis kivikaudella) kaksi luolamiestä. Toisen nimi oli Kaaleppi Kalkkikivi, toisen Virkku Vierinkivi. Kivikaudella asuttiin luolissa, pukeuduttiin taljoihin ja metsästettiin kivillä ja keihäillä. Kaaleppi ja Virkku asuivat naapureina, vierekkäisissä luolissa.
Eräänä päivänä luolamiehet olivat yhdessä kaivamassa syötäväksi kelpaavia juuria lounaaksi. Molemmat tökkivät maata kepillä pehmeäksi, ja kaivoivat sitten käsin. Virkku Vierinkivi näki kasan jonkin ison eläimen luita ja pysähtyi katsomaan niitä. ”Hmmm… voisikohan” luolamien mutisi. ”Tule kaivamaan, äläkä haaveile”, Kaaleppi Kalkkikivi huikkasi. Mutta Virkku Vierinkivi oli jo tonkimassa luukasaa ja vetäisi sieltä esiin ison, litteän lapaluun. Sitten Virkku testasi, miten kaivaminen onnistuu käyttäen litteää luuta apuna. Kaivaminen oli paljon helpompaa, kuin käsin! ”Minä annan tälle nimeksi lapio!” Virkku Vierinkivi sanoi tyytyväisenä keksintöönsä ja jatkoi juurien etsimistä uuden lapionsa avulla.
Seuraavana päivänä luolamiehet olivat uurastamassa vuorenrinteellä luoliensa yläpuolella. He halusivat vierittää ison kiven alemmas, luolatasanteelle. Siitä saisi mukavan istumapaikan. Kaaleppi Kalkkikivi ja Virkku Vierinkivi työnsivät ja puskivat, ja puskivat ja työnsivät, mutta iso kivi ei hievahtanutkaan. Luolamiehet istuivat puuskuttaen kiven viereen. ”Ei onnistu”, Kaaleppi Kalkkikivi huokasi. ”Hmmm… voisikohan” Virkku Vierinkivi sanoi ja haki ison oksan ja pienemmän kiven. Kaalepin ihmetellessä vieressä Virkku laittoi pienemmän kiven ison viereen ja kiilasi oksan kivien väliin. ”Nyt painetaan molemmat tästä oksasta”, Virkku sanoi innoissaan. Kaaleppi tuhahteli, mutta tuli kuitenkin painamaan oksasta. Oksa vipusi ison kiven paikoiltaan, kivi vieri alas ja pudota tömähti juuri oikeaan paikkaan luolien eteen. ”Minä annan tälle nimeksi vipu!” Virkku Vierinkivi sanoi tyytyväisenä keksintöönsä.
Eräänä päivänä Kaaleppi oli sytyttämässä nuotiota hankaamalla kahta puupalaa vastakkain. Virkku oli joenrannassa tekemässä uutta keihäänkärkeä. Luolamies hakkasi kivellä pienempää kiveä lohkaistakseen sen teräväksi keihäänkärjeksi. Virkun ote lipesi ja kivi kalahti rantakivikkoon. Hämmästyksekseen hän näki kipininän. Virkku koetti uudelleen. Taas kipinä. Luolamies iski viereistä kiveä. Ei kipinää. Virkku otti kipinää iskevän kiven ja kiiruhti innoissaan Kaalepin luo. Kaaleppi Kalkkikivi oli edelleen uurastamassa puupalojen ja tulenteon kanssa. ”Katso!” Virkku huudahti ja iski kipinän kivillä. Kipinä osui Kaalepin sytykepinoon ja tuli syttyi saman tien. ”Minä annan tälle taikikivelle nimeksi piikivi!” Virkku sanoi tyytyväisenä.
Kun Kaaleppi Kalkkikivi ja Virkku Vierinkivi menivät syksyllä luolamiesten suureen tapaamiseen, Virkku esitteli keksimänsä lapion, vivun ja ennennäkemättömän nopean tavan sytyttää nuotio. Kaikki olivat aivan ihmeissään ja ylistivät Virkkua suureksi keksijäksi.

Kirjoittanut Päivi Honkakoski


Kysymyksiä
Mitä Virkku Vierinkivi keksi avuksi kaivamiseen, käsin kaivamisen sijaan?
Mitä Virkku keksi avuksi ison kiven siirtämiseen?
Mitä Virkku keksi avuksi tulentekoon?
Mitä tarkoittaa, jos joku on luova? Kumpi oli luovempi, Virkku Vierinkivi vai Kaaleppi Kalkkikivi?
Kivikaudella ei ollut esimerkiksi televisiota. Mitä muita esineitä tai laitteita ei nykyään olisi, jos kukaan ei olisi keksinyt mitään uutta kivikauden jälkeen?
Miksi on tärkeää, että jotkut ihmiset keksivät ja kokeilevat uusia asioita?


Tehtävä
Askartele kierrätysmateriaaleista joku laite (sellainen, jota ei ole vielä keksitty oikeasti) ja kerro, mitä se tekisi. Keksi laitteelle nimi.
Havainnollistakaa joidenkin sopivien apuvälineiden avulla, mikä on vipu ja miten se toimii.