<
A
A
Vieraalla planeetalla

Avaruusalus lähestyi vierasta planeettaa. Astronautti Gabriel paineli muutamaa nappulaa aluksen ohjaamossa ja käynnisti automaattisen laskeentumisen. Ohjaamo oli täynnä erilaisia mittareita, nappuloita ja valoja. Kuului piippauksia ja suhinaa, sitten alus kääntyi hitaasti ja alkoi laskeentua kohti planeetan pintaa. Kun avaruusalus oli laskeentunut, Gabriel suoritti joitakin mittauksia aluksen ulkopintaan asennetuilla antureila. Ei, happea ei ollut tarpeeksi. Planeetan ilmaa ei voinut ainakaan ihminen hengittää. Mutta lämpötila oli hyvä, siellä ei jäätyisi eikä paistuisi. Gabriel puki avaruuspuvun ja laittoi kypärän päähänsä. Hän tarkisti vielä happisäiliön, kytki sen kiinni kypärään ja meni sitten ulos aluksestaan.
Avaruusalus seisoi isolla kivisellä tasangolla. Joka puolella näkyi vain kiviä. Vihertävällä taivaalla paistoi kaksi aurinkoa. Se tuntui omituiselta. Gabriel hyppäsi. Painovoima oli erilainen, kuin Maassa. Pienellä hyppäyksellä pääsi valtavan loikan. Gabriel loikki avaruuspuvussaan kömpelösti kivisen aukean laitaan. Siellä oli valtava kraatteri. Gabriel kurkkasi alas. Siellä näkyi vain pimeää. Astronautti heitti kokeeksi kiven kraatteriin. Ei kuulunut mitään. Gabriel kääntyi pois kraatterilta ja alkoi kerätä näytteitä, mitä oli tullut hakemaan. Hän keräsi kiviä, porasi pieniä reikiä ja kaivoi niistä näytteitä. Gabriel otti planeetan ilmaa talteen ja valokuvasi ympäristöä. Kun Gabriel käänsi kameran kohti kraatteria, ei näkynyt mitään. Pelkkää harmaata. Hö. Gabriel käänsi kameraa edestakaisin. Edelleen vain harmaata. Gabriel käänsi kameraa ylöspäin. Näkyviin tulivat isot torahampaat. Gabriel katsoi kameran takaa. Kraatterista oli noussut iso avaruushirviö! Se oli harmaa, valtavan leveä ja valtavan korkea. Ja sillä oli isot, vaarallisen näköiset torahampaat. Astronatutti nappasi kassinsa, missä kerätyt näytteet olivat ja loikki minkä jaloistaan pääsi takaisin avaruusalukselle. Gabriel syöksyi sisään alukseen ja käynnisti saman tien automaattisen hätänousun. Viimeinen asia, jonka Gabriel näki ikkunastaan, oli kraatterista ylös noussut iso avaruushirviö, joka katseli avaruusaluksen lähtöä. ”Huh, pääsin pakoon!” astronautti ajatteli ja alkoi lajitella näytteitä ja kirjoittaa raportteja.
Alhaalla kraatterissa asuva Groustarooth katseli haikeana poistuvan avaruusaluksen perään. Se oli ollut kaikessa rauhassa nokosilla kraatterin pohjalla, kun joku oli heittänyt sitä kivellä. Kun Groustarooth oli sitten kurkannut planeetan pinnalle, se oli nähnyt pienen otuksen puuhailevan touhukkaasti ympäriinsä. Mutta heti, kun otus oli huomannut jonkun katselevan, se oli lähtenyt pakoon. Groustaroothia harmitti. Pikkuotuksesta olisi voinut saada ystävän. Mutta se lähti pakoon heti. Miksi kaikki aina lähtivät pakoon? Täällä oli niin kovin yksinäistä. Groustarooth haukotteli torahampaisella suullaan ja kömpi takaisin kraatterin pohjalle nukkumaan.

Kirjoittanut Päivi Honkakoski


Kysymyksiä
Millä Gabriel lensi?
Mikä on planeetta?
Mikä on ilmakehä? Mihin ilmaa tarvitaan?
Mitä Gabriel teki vieraalla planeetalla?
Miksi astronautti säikähti?
Mikä oli Goustarooth? Missä se asui?
Olikohan Goustarooth oikeasti vaarallinen, vai näyttiköhän se vain pelottavalta?
Miksi ei pitäisi arvioida ketään vain ulkonäön peruteella?


Tehtävä
Askartele kierrätysmateriaaleista avaruusalus tai avaruushirviö