<
A
A
Kirje Joulupukille

Santeri oli tullut Tompan luokse leikkimään iltapäivällä. Tomppa asui kerrostalossa, joka oli puolimatkassa koulun ja Santerin kodin välillä. Poika oli jo aamulla kysynyt äidiltä, saisiko mennä taas Tompalle leikkimään koulun jälkeen.
Kohta alkaisi joululoma. Koulussa oli askarreltu joulukoristeita ja laulettu joululauluja. Santerin luokka esittäisi joulujuhlassa tonttutanssin, sitä oli harjoiteltu liikuntatunnilla. Se oli hauskaa. Santeri sai lopussa hypätä yksin ison hypyn ja huutaa: ”Hyvää joulua kaikille!”
Tompan luona Santeri huomasi pöydällä jonkun ison kaupan leluluettelon, paperin ja kynän. ”Mitä sinä tuossa teet?” poika ihmetteli. ”Minä kirjoitan Joulupukille!” Tomppa sanoi ja näytti paperia, johon oli alkanut kopioida järjestyksessä luettelon leluja. ”Mutta miksi sinä kopioit koko luettelon Joulupukille?” Santeri ihmetteli, ”Ethän sinä kuitenkaan saa kaikkia leluja. Joulupukille kirjoitetaan, mitä eniten toivoo. Kyllä Joulupukillekin tulee postissa tuo luettelo, sehän tulee kaikille.” ”Ai”, Tomppa sanoi hämmästyneenä ja katsoi kirjettään, johon oli tuhertanut rivikaupalla leluja suoraan luettelosta. Se alkoi näyttää aika tyhmältä.
Pojat leikkivät junaradalla. Se oli leikisti Korvatunturin juna, jolla Joulupukki liikkui. Siinä oli erikseen porovaunu. Kun tultiin asemalle, joulupukki otti säkin mukaansa ja lähti porolla kiertelemään kaupungissa. Tompalla ei ollut yhtään poroa, mutta leikkihevonen sai kelvata. Se oli sitä paitsi harmaa, niin kuin poro. Se oli hauska leikki.
Kun Santeri oli lähtenyt kotiin, Tomppa heitti aloittamansa kirjeen roskiin ja aloitti uuden. Pitkään mietittyään hän kirjoitti: ”Joulupukille Korvatunturilla. Minä olen ollut aika kilttinä. Anteeksi, kun otin salaa keksejä, mutta kun ne oli niin hyviä. Ja tönäisin eilen pikkuveljeä, mutta se oli vahinko. Toivoisin joululahjaksi: Sinistä rekkaa, sellaista jossa on kippaava lava, uimaräpylöitä ja radio-ohjattavaa robottia. Ja karkkia. Pidän eniten toffeesta. Terveisin Tomppa.” Poika katsoi paperia hetken ja lisäsi sitten loppuun: ”Ja pikkuveljeni ei osaa vielä kirjoittaa, mutta tiedän että Simo haluaisi ison ruskean nallen.” Saatuaan kirjeen valmiiksi Tomppa vei sen ulos, niin kuin äiti oli neuvonut, ja jätti sen kuistille kiven alle. Tontut kävivät hakemassa kirjeen yöllä. Tomppa kävi vielä aamulla varmistamassa, niin ihan totta: kirjettä ei enää näkynyt kuistilla. Tomppa ryntäsi innoissaan kertomaan äidille, että tontut olivat hakeneet kirjeen.
Seuraavana päivänä Joulupukki luki Tompan kirjettä Korvatunturilla, hymyili ja nyökytteli tyytyväisenä lukiessaan.

Kirjoittanut Päivi Honkakoski


Kysymyksiä
Mitä Santeri ihmetteli Tompan luona?
Miksi ja millaisen uuden kirjeen Tomppa teki?
Santeri ja Tomppa leikkivät, että Joulupukki liikkui junalla, jossa oli erikseen vaunu porolle. Millä muilla liikennevälineillä Joulupukki voisi liikkua?


Tehtävä
Piirrä Joulupukki matkalla valitsemallasi liikennevälineellä