<
A
A
Aavelaiva

Olipa kerran urhea kapteeni nimeltä Merikarhu. Kapteeni Merikarhu purjehti suurella laivalla kaukaisiin maihin ja toi niistä eksoottisia mausteita ja kauniita kankaita. Hän oli käynyt Afrikassa ja Australiassa ja Kiinassakin asti. Hänen laivansa oli selvinnyt mitä hurjimmista myrskyistä ehjänä. Kapteeni Merikarhu oli hyvin ylpeä laivastaan.
Eräänä päivänä ollessaan paluumatkalla pitkältä purjehdukselta kapteeni Merikarhu miehistöineen joutui sankkaan sumuun. Laivasta ei nähnyt eteensä ollenkaan. He kuitenkin jatkoivat matkaa ja suunnistivat kompassin avulla. Äkkiä kaikki ympärillä hiljeni. Edes aaltojen loisketta ei kuulunut. Lokit eivät kirkuneet. Tuuli ei enää suhissut. Tuli aavemaisen hiljaista. Sumusta heidän eteensä ilmestyi äänettömästi toinen laiva. "Seis! Seis! Pysäyttäkää laiva!" kapteeni karjui. Laivan pysäyttäminen oli hidasta. Kaikki pidättivät henkeään. Törmäisivätkö laivat toisiinsa? Miksi toinen laiva ei hidastanut tai väistänyt? Kapteeni Merikarhun laiva saatiin pysäytettyä juuri ja juuri ennen kuin se törmäsi sumusta ilmestyneeseen laivaan. Kapteeni miehistöineen kerääntyi kannelle katsomaan sumun seassa purjehtivaa laivaa. Se oli iso ja vanha purjelaiva. Se purjehti sumun seassa jotenkin aavemaisen hiljaa. Siinä heidän silmiensä edessä laiva levitti siipensä ja kohosi hitaasti lentoon. Kapteeni Merikarhu ei ollut uskoa silmiään. Laiva kohosi vedestä lentoon vahvoin valkoisin siivin. Siitä tippui vettä. Merilevää oli sotkeentunut laivan perässä roikkuvaan ankkuriin. Sitten laiva katosi. Sumu hälveni. Kapteeni Merikarhu näki oman laivansa edessä ison karin. Jos Aavelaiva ei olisi pysäyttänyt heitä, he olisivat törmänneet kariin ja uponneet.
Seuraavana päivänä kapteeni Merikarhun laiva laiva pääsi turvallisesti kotisatamaan ja purki lastinsa. He olivat tuoneet mausteita Intiasta: Pippuria, inkivääriä ja kaardemummaa. Kun lasti oli purettu, kapteeni lähti syömään Iloisen merimiehen ravintolaan, jossa kaikki merimiehet kävivät. Siellä hän kertoi Aavelaivasta, joka pelasti heidät ajamasta karille. Nurkkapöydässä istui vanha pitkäpartainen merimies, jolla oli puujalka. Vanhus sanoi: "Kapteeni Pitkäparta pelasti sinut." "Kuka on kapteeni Pitkäparta?" kapteeni Merikarhu ihmetteli. Silloin vanhus kertoi, että sata vuotta sitten, kun hänen oma isoisänsä oli merimiehenä, täällä asui kuuluisa kapteeni Pitkäparta. Kapteeni purjehti meriä ristiin ja rastiin isolla, hienolla purjelaivalla. Laiva oli maailman nopein siihen aikaan. Kerran hän kuitenkin ajoi karille ja laiva upposi. Kapteeni hukkui laivansa mukana. Mutta vielä tänäkin päivänä hän vartioi Aavelaivallaan karia, etteivät toiset laivat törmäisi siihen sumussa.

Kirjoittanut Päivi Honkakoski


Kysymyksiä
- Mitä kapteeni Merikarhulle tapahtui, kun he joutuivat sumuun?
- Mihin laivoja tarvitaan?
- Mitä erilaisia laivoja on olemassa?
- Millä muulla kuin laivoilla voidaan kuljettaa tavaroita ja matkustajia maasta toiseen?


Tehtävä
- Piirrä aavelaiva, joka lentää