<
A
A
Tumppi Törttönen

Tumppi Törttönen meni kauppaan. Hän oli hedelmäosastolla kokoamassa koriinsa omenoita, kun huomasi kasan erikoisen näköisiä punaisia ananaksia ja niiden vieressä kyltin: Uutuus! Myrkkyananas! Tämän hedelmän syöminen on hengenvaarallista! Tumpin hämmästykseksi monet asiakkaat kokosivat myrkkyananaksia koriinsa. ”Kaikkea ne ihmiset ostavatkin!” Tumppi Törttönen mutisi ihmeissään.
Leipäpuolella oli keskihyllyllä muhkeita ruislimppuja. Niiden vieressä oli kyltti: Tarjous! Tämä leipä sisältää torajyvää, syöminen hengenvaarallista! Asiakkaat nappasivat ohikulkiessaan leipiä mukaansa. ”Täysin vastuutonta, että kaupassa saadaan edes myydä tuommoista!” Tumppi ällisteli, ”Miten kaupassa voi olla myynnissä hengenvaarallisia tuotteita? Käsittämätöntä! Tuossahan lukee, että syöminen on hengenvaarallista! Eivätkö nämä ihmiset osaa lukea, vai ovatko he muuten vain typeriä?”
Tumppi Törttönen kokosi ostoksensa loppuun ja meni kassalle. Kassan vieressä oli hyllyllä rivi tupakka-askeja. Joka askiin oli präntättynä isolla: Tupakointi on hengenvaarallista! ”Minäpä otan vielä pari askia näitä”, Tumppi sanoi ja nappasi hyllystä kaksi tupakka-askia.
Niinpä niin, kaikkea ne ihmiset ostavatkin.

Kirjoittanut Päivi Honkakoski


Kysymyksiä
Mitä Tumppi Törttönen ihmetteli kaupassa?
Mitä Tumppi Törttönen itse osti?
Miksi tupakoiminen on vaarallista, mitä se voi aiheuttaa?
Miksi jotkut ihmiset silti tupakoivat?
Mitä tarkoittaa "passiivinen tupakointi"?


Tehtävä
Piirrä oma "Tupakointi kielletty" merkki