<
A
A
Tuukka-tonttu haluaa auttaa

Jouluun oli enää kaksi päivää! Korvatunturilla oli valtava vilske ja kiire. Tontut valmistelivat ja paketoivat viimeisiä lahjoja. Joulupukki korjasi rekeä ja harjasi Petteri Punakuonoa. Kaikilla tuntui olevan tuhat ja yksi asiaa tehtävänä – paitsi pikku Tuukka-tontulla. Tuukka oli vielä niin pieni, ettei hän päässyt mukaan valmisteluihin. Tuukka katseli touhua ja hyörinää ja päätti: ”Minäkin haluan auttaa!” Tuukka kipitti lahjapajalle. Siellä tontut sahasivat ja maalasivat, hioivat ja lakkasivat ja viimeistelivät satoja lahjoja. Yksi tonttu asensi sähkömoottoria kauko-ohjattavaan autoon. Toinen ompeli nukelle mekkoa. Kolmas kiinnitti jalkoja keinuhevoselle. Tuukka etsi touhun keskeltä lahjapajan mestaritontun ja sanoi: ”Saanko minä tulla tänne auttamaan?” Mestaritonttu katsoi pikkuista tonttua ja vastasi kiireissään: ”Sinä olet vielä liian pieni töihin lahjapajaan. Katsotaan sitten joku toinen vuosi, kun olet vähän isompi.”
Tuukka lähti masentuneena lahjapajasta. Olisi ollut niin kivaa tehdä joululahjoja! Tuukka-tonttu suuntasi paketointipuolelle. Siellä kaikki lahjat paketoitiin. Pikku tonttu katseli ihastuksissaan värikkäitä lahjapapereita ja kimaltavia nauhoja. Tontut istuivat isojen pöytien ääressä ja paketoivat näppärästi lahjoja kauniisiin papereihin. Tuukka nykäisi paketointipuolen mestaritonttua hiasta ja kysyi: ”Saisinko minä tulla tänne auttamaan?” ”Osaatko sinä tehdä rusetin?” kiireisen oloinen mestaritonttu tiedusteli. ”No… en” Tuukka myönsi. ”Sitten et valitettavasti voi tulla paketoimaan. Pitää osata tehdä rusetti, ennen kuin saa tulla paketoimaan joululahjoja”, mestaritonttu kertoi.
Tuukka-tonttu huokaisi ja lähti paketointipajasta. Eikö kukaan tarvinnut hänen apuaan? Silloin Tuukka keksi. Joulumuori! Tuukka-tonttu kipitti mökkiin ja löysi Joulumuorin ison padan äärestä keittiöstä. ”Muori, kuule…” Tuukka aloitti. ”Ei nyt, Tuukka-kulta”, Muori sanoi, ”Mene jonnekin leikkimään. Minulla on nyt kiire. Pitää tehdä iltapalaa kahdellesadalle tontulle. Ja joulusiivous! En ole vielä ehtinyt edes aloittaa siivousta!” Kiireissään Joulumuori kumartui padan ääreen ja hämmensi sitä isolla kauhalla. Tuukka sai ajatuksen. Joulusiivous! Siinäpä se! Tuukka oli ehkä liian pieni tekemään joululahjoja ja paketoimaan niitä. Eikä hän osannut tehdä iltapalaa kahdellesadalle tontulle. Mutta siivota hän kyllä osasi! Innokkaasti Tuukka kipaisi tonttujen makuusaliin. Kylläpä siellä olikin sotkuista! Joka puolella lojui leluja ja punaisia sukkia, värikyniä ja tonttulakkeja, ja kaikkea muuta, mitä nyt tontuilla kotonaan on. Tuukka alkoi reippaasti siivota ja laittaa joka puolella lojuvia tavaroita paikoilleen. Kylläpä Joulumuori ilahtuisi, kun huomaisi Tuukan siivonneen!

Kirjoittanut Päivi Tuulikki Koskela


Kysymyksiä
Mitähän Joulumuori sanoi, kun huomasi Tuukka-tontun siivonneen?
Missä jouluvalmisteluissa sinä voisit auttaa kotona?
Onko sinusta mukava auttaa toisia?


Tehtävä
Etsi joku tavara, joka lojuu lattialla tai pöydällä ja pistä se oikealle paikalleen. Palaa sitten kertomaan, minkä asian siivosit paikoilleen. Lähtekää N – Y – T – NYT!
Tuukka-tonttu ei osannut tehdä rusettia. Osaatko sinä? Opetelkaa yhdessä tekemään rusetti. Missä eri paikoissa tarvitsee rusettia?