<
A
A
Mikä kumma se on?

”Irma-mummu! Irma-mummu!” Oskari ja Elmeri huusivat innoissaan ja kipittivät kotikoloon. Äiti-hiiri ja isä-hiiri olivat lähteneet etsimään pähkinöitä ja pikku hiirenpojat olivat kotosalla mummun kanssa. ”No mitä nyt?” Irma-mummu kysyi, kun hiirenpojat säntäsivät sisään. ”Tule katsomaan, mitä me löysimme!” Oskari piipitti. ”Piip, piip, piip! Se on hieno!” Elmeri piipitti. ”Mitä te oikein olette löytäneet?” hiirimummu kysyi. ”Emme me tiedä!” hiirenpojat vastasivat kuorossa. Mutta se ei vähentänyt heidän intoaan. Siinä he pomppivat isot hiirenkorvat pystyssä ja viiksikarvat innosta väristen ja hoputtivat mummua ulos. ”Tullaan, tullaan”, hiirimummu vastasi ja seurasi Oskaria ja Elmeriä.
Pikku hiirenpojat veivät Irma-mummun pesäkolon läheltä kulkevalle polulle. Sellaiselle, josta juoksi aina joskus ihmisiä pesän ohi. Ja siinä se oli. Irma-mummun täytyi myöntää, että se oli hieno. Mutta mikä ihme se oli? Se oli valkoinen ja tummansininen. Muistutti muodoltaan vähän koiran päätä. Sinne mahtui kolme hiirtä sisään. Ja se oli sidottu edestä nauhoilla. Aika likainen se oli, ja rikkinäinen, mutta se ei hiiriä haitannut. Hiiret tutkivat löytöään päältä ja sisältä. Mutta he eivät keksineet, mikä kapistus polulta oli löytynyt. Arvaatko sinä, mikä se voisi olla? Se oli vanha rikkinäinen lenkkitossu! Mutta eivät hiiret sitä tienneet. ”Piip, piip, hmmm… Joku ihmisten kapistus se selvästi on, se on hylätty tänne”, hiirimummu sanoi ja kierteli lenkkitossua. ”Saadaanko me ottaa se majaksi?” Oskari ja Elmeri kysyivät. ”Ottakaa vaan, siitä tuleekin hieno maja”, hiirimummu sanoi. Yhdessä mummu ja hiirenpojat vetivät ja työnsivät ja kierittivät ja vierittivät ja saivat lenkkitossun siirrettyä polulta sammalmättään taakse piiloon. Sitten hiiret keräsivät heiniä ja pikku oksia ja naamioivat lenkkitossun niillä. Siitä tuli vallan mainio maja kahdelle pikku hiirenpojalle. Oskari-hiiri ja Elmeri-hiiri leikkivät uudessa majassaan koko loppupäivän. Kun tuli välipalan aika, niin Irma-mummu antoi pikku hiirulaisille siemeniä evääksi ja he istuivat kengässä siemeniä nakertaen. Kun äiti ja isi tulivat illalla kotiin, niin pikku hiirenpojat esittelivät ylpeinä uutta majaansa. ”Piip, piip! Onpa hieno!" Äiti-hiiri ja isi-hiiri sanoivat, ”Mutta mikä kumma se on?”

Kirjoittanut Päivi Tuulikki Koskela


Kysymyksiä
- Mitä Oskari ja Elmeri olivat löytäneet?
- Mitä käyttöä hiirenpojat keksivät löydölleen?
- Oletko sinä tehnyt ikinä majaa?
- Rikkinäisestä lenkkitossusta tuli mainio maja hiirille. Mitä muita esineitä keksit, joita voisi uusiokäyttää johonkin muuhun tarkoitukseen?
- Mitä tarkoittaa sana ”uusiokäyttää”?


Tehtävä
- Leiki Mikä kumma se on -leikkiä. Muut pistävät silmät kiinni. Yksi ottaa jonkin esineen käteensä ja alkaa kuvailla sitä, sanomatta kuitenkaan, mikä esine se on. Muut saavat arvata. Se joka arvaa ensimmäisenä oikein niin saa seuraavana kuvailla valitsemaansa esinettä.
- Rakenna oma maja, esim tuoleista ja peitoista.