<
A
A
Jörri Jössikkä

Olipa kerran poika nimeltä Jörri Jössikkä. Jörri ei suostunut ikinä syömään mitään muuta, kuin perunoita ja lihapullia. Ovathan perunat ja lihapullat toki hyviä, mutta Jörri ei ikinä halunnut edes maistaa mitään muuta. Äiti houkutteli: ”Ota omenaa tai banaania. Tekisinkö sinulle munakkaan? Haluaisitko maistaa makaroonilaatikkoa? Entä mansikoita?” ”Minä en pidä niistä!” Jörri vastasi. ”Mistä sinä tiedät, kun et ole ikinä edes maistanut niitä!” äiti tuskaili. Mutta ei, Jörri Jössikkä söi vain perunoita ja lihapullia. Kun muut söivät spagettia, hän söi lihapullia. Kun muut söivät lohta, hän söi lihapullia. Kun muut söivät omenapiirakkaa ja vaniljajäätelöä, hän söi lihapullia.
Aika kului ja vuodet vierivät. Jörri Jössikkä söi itsepintaisesti aina vain perunoita ja lihapullia. Jörri ei halunnut maistaa ikinä mitään muuta. Toiset tottuivat siihen lopulta, eivätkä yrittäneetkään tarjota Jörrille mitään muuta ruokaa. Kaikki muut söivät porkkanoita ja kurkkua, pizzaa ja grillattua kanaa, appelsiineja ja suklaajäätelöä ja monia muita hyviä ruokia. Mutta Jörri ei uskonut, että ne olisivat hyviä. Hän söi vain ja ainoastaan perunoita ja lihapullia. Jörri ei ikinä edes maistanut mitään muuta.
Lopulta koitti Jörrin 80-vuotissyntymäpäivä. Silloin järjestettiin isot juhlat, jonne tuli paljon vieraita. Kaikki muut söivät herkullista mansikkakakkua ja pieniä lohileipiä. Jörri söi – mitäpä muutakaan kuin perunoita ja lihapullia. Mutta Jörrin näkö oli vanhemmiten käynyt heikoksi. Päivänsankari istui sohvalla juttelemassa naapurinsa kanssa. Silloin hän otti vahingossa mansikkakakkua viereiseltä lautaselta. Jörri pisti sen suuhunsa. Kaikki vieraat vaikenivat ja katsoivat Jörriä henkeään pidätellen. Jörri pisti suuhunsa kakkua! Mitä nyt tapahtuisi? Sylkisikö Jörri sen pois? Eihän hän ikinä syönyt muuta kuin perunoita ja lihapullia! Jörri pyöritteli mansikkakakkua kummissaan suussaan. Aaaaah! Mitä ihanuutta tämä on? Mansikat ja kermavaahto tuntuivat suorastaan sulavan kielellä. ”Mitä tämä on?” Jörri ihmetteli. ”Se on mansikkakakkua”, toiset vastasivat, ”Sitähän on tarjoiltu jokaisilla syntymäpäivilläsi!” Jörriä harmitti. Kakku oli aivan ihanaa! Miksi hän ei ollut maistanut sitä aikaisemmin? Jörri katui katkerasti kaikkia niitä vuosia, kun ei ollut suostunut maistamaan mitään muuta ruokaa, kuin perunoita ja lihapullia. Hän oli jäänyt koko ikänsä paitsi tällaisista herkuista! Eikä niitä vuosia saisi enää ikinä takaisin. Kahdeksankymmentä vuotta ilman mansikkakakkua! Ihan turhaan.
Siitä lähtien Jörri maistoi aina kaikkia uusia ruokia, mitä hänelle tarjottiin. Joistakin niistä hän piti, joistakin ei. Mutta mitenpä sen muuten saisi selville, kuin maistamalla?

Kirjoittanut Päivi Honkakoski


Kysymyksiä
Mikä oli ainoa ruoka, jota Jörri Jössikkä suostui syömään?
Miten kävi Jörri Jössikän 80-vuotis syntymäpäivillä?
Mikä Jörri Jössikkää harmitti?
Miten saa selville, pitääkö jostakin uudesta ruoasta, vai ei?
Mikä on sinun herkkuruokaasi?


Tehtävä
Seuraavan kerran ruokapöydässä maista kaikkia ruokia ja selvitä, pidätkö niistä.