<
A
A
Rullaluistimet

Olli ja Oiva juoksivat kilpaa. Olli pinkoi edellä, mutta Oiva kiri hitaasti välimatkaa umpeen. Puiston polun kaarteessa Oiva pääsi tasoihin. Silloin Olli kurvasi yllättäen sivuun ja juoksi ylös puuhun. Oiva tuli perässä. Olli juoksi ylhäällä oksaa pitkin sen päähän ja hyppäsi sieltä seuraavaan puuhun. Oiva ohitti Ollin ja hyppäsi vielä seuraavaan puuhun. Sieltä he juoksivat runkoa pitkin alas ja jäivät puun juurelle hengästyneinä lepäämään. Niin, kerroinko jo, että Olli ja Oiva ovat oravia? Ihmisillä ei ole tapana juoksennella puiden runkoja ylös ja alas. Oravien juoksukilpailut ovat huomattavasti mielenkiintoisempia, kuin ihmisten.
Siinä puun juurella levätessään Oiva huomasi jotakin kummallista. Viereisen puistonpenkin juurella oli jonkun ihmisen kengät. Mutta niissä oli renkaat, kuten autoissa. Oravat menivät uteliaina tutkimaan outoja kenkiä. Kukahan ne oli siihen jättänyt? Ja miksi ihmeessä KENGISSÄ oli renkaat? Ylipäänsä oravista oli kummallista, että ihmiset käyttivät kenkiä. Mutta että vielä renkailla varustettuja? Oravat eivät olleet koskaan nähneet rullaluistimia. ”Hei, tämähän on niin kuin minikokoinen auto!” Olli keksi ja kiipesi sisään kummalliseen kenkään. Oiva vilahti toisen kengän sisälle ja hihkui: ”Vruuum! Vruum! Minä ajan autoa!” Olli seurasi esimerkkiä: ”Vruuum! Vruuum!” Se oli oravista tosi hassua! Pahaksi onneksi puistonpenkki oli pienen mäen laella. Oravien touhutessa rullaluistinten sisällä ne lähtivät valumaan mäkeä alas, ensin hitaasti. ”Hei! Minun autoni lähti liikkeelle!” Oiva huudahti. ”Niin minunkin!” Olli riemastui. ”Vruum! Vruum!” oravat hihkuivat yhteen ääneen. Sitten mäki jyrkkeni ja rullaluistimien vauhti kiihtyi. Oravia alkoi pelottaa. Rullaluistimissa on autoon verrattuna se puute, että niissä ei ole jarruja. ”Miten tämä pysäytetään?” Olli kiljui. ”Minä haluan pois kyydistä!” Oiva parkui. Mutta se oli myöhäistä nyt. Vauhti oli niin kova, etteivät oravat uskaltaneet hypätä pois. Niin kaksi kauhistunutta oravaa viiletti alas mäenrinnettä – suoraan autotielle. ”Tööt! Tööt! Pois tieltä! Oravia liikenteessä!” Oiva huusi. Mutta eiväthän autot kuulleet. Oravilla oli kuitenkin onnea. Ne viilettivät omilla ajoneuvoillaan isojen autojen välissä hurjaa vauhtia mäkeä alas törmäämättä mihinkään. Paitsi mäen alla. Siellä tuli talo vastaan. Rullaluistimet rysähtivät päin talon ovea oravat kyydissään. Olli ja Oiva kömpivät ulos rullaluistimista pää pyörällä hurjasta kyydistä. ”Se oli viimeinen kerta, kun menen tuommoisen kyytiin!” Oiva julisti ja Olli oli aivan samaa mieltä. Oravat lähtivät loikkimaan takaisin puistoon.
Reetta-Maija avasi oven. Mikähän siellä rymisi? Tyttö katsoi kummastuneena oven takana lojuvia rullaluistimia. ”Äiti! Katso! Ne minun hukkaamat rullaluistimet ovat täällä! Miten ihmeessä ne ovat tähän päätyneet?”

Kirjoittanut Päivi Honkakoski


Kysymyksiä
Mitä eroa / mitä samaa on autossa ja rullaluistimessa?
Missä muissa esineissä on renkaat?
Oravat eivät tunne liikennesääntöjä. Mitä liikennesääntöjä sinä tiedät?


Tehtävä
Piirrä Olli ja Oiva viilettämässä mäkeä alas rullaluistimissa