<
A
A
Roboti Robo

Panu heräsi keskellä yötä johonkin ääneen. Oli ihan pilkkopimeää. Poikaa pelotti ihan pikkuisen. Panu kaivautui syvemmälle peiton alle, puristi silmät kiinni ja kuunteli tarkkaan. Mikä ääni se oli? Nyt se kuului taas! Klik – klak – hrrrr – tsämp! Klik – klak – hrrrr – tsämp! Se kuulosti… se kuulosti… miltä se oikein kuulosti? Klik – klak – hrrrr – tsämp! Jotakin kovin tuttua siinä oli. Poika kurkkasi peiton alta. Huone oli ihan pimeä. Mutta mitä tuolla oli? Panu näki pienen punaisen valopisteen liikkuvan keskellä huonetta. Robo! Panu sytytti yöpöydällä olevan lampun. Panun leikkirobotti Robo käveli pitkin lattiaa. Klik – klak – hrrrr – tsämp! Klik – klak – hrrrr – tsämp! Robotti liikutteli pieniä metallisia jalkojaan ja asteli eteenpäin. Sen otsassa paloi punainen lamppu. Oliko robottiin jäänyt virta päälle illalla? Patterit olivat varmaan kohta ihan lopussa, jos se oli marssinut pitkin huonetta koko yön. Panu kiipesi alas sängystä hiukan unenpöppöröisenä, otti robotin käteensä ja katsoi sen selässä olevaa virtanappulaa. Mitä ihmettä! Virta oli pois päältä. Silti pikku robotti oli marssinut pitkin lattiaa ja siinä oli valot päällä. Robotti käänsi päätään. ”H e i P a n u”, Robo sanoi. Panu oli pudottaa robotin käsistään. Eihän Robo osannut puhua. Lelurobotin saattoi laittaa marssimaan pitkin lattiaa, siihen syttyi valoja ja se pystyi liikuttamaan käsiä ja päätä. Mutta se ei osannut puhua. Tai sen ei siis olisi pitänyt osata puhua. ”Hei Robo”, Panu sanoi, kun ei muutakaan keksinyt. ”L e i k i t ä ä n k ö ?” robotti kysyi konemaisella äänellään. ”Joo” Panu sanoi epävarmasti. ”Joo!” hän toisti sitten innokkaammin. Itseasiassa oli oikein siistiä leikkiä robotin kanssa yöllä. Mitä siitä, että sen ei pitänyt osata puhua? Ehkä tässä robotissa oli joku valmistusvirhe? Panu haki lelukaapista avaruuskypärän. Hän voisi olla avaruuslentäjä ja Robo voisi olla… niin, Robo voisi olla robotti.
Panulla ja Robolla oli valtavan hauskaa leikkiessään yhdessä. Sänky oli avaruusalus. He matkustivat sillä monille kaukaisille planeetoille ja kohtasivat erilaisia avaruushirviöitä ja meteoriitteja ja kokivat hurjia seikkailuja.
Aamulla Panu heräsi omasta sängystään. Aurinko paistoi sisään ikkunasta. Äiti kuului huhuilevan aamupalalle. Robo seisoi lattialla sängyn vieressä. Avaruuskypärä oli yöpöydällä. Robotti seisoi hiljaa ja liikkumatta, eikä se vastannut, kun Panu puhutteli sitä. Panu käänsi virtanappulaa ja robotti lähti kävelemään lattialla: Klik – klak – hrrrr – tsämp! Klik – klak – hrrrr – tsämp! Robotti käveli eteenpäin sanomatta mitään. Mihin olivat kadonneet yön yhteiset leikit?
Oliko se kaikki ollut vain unta?

Kirjoittanut Päivi Honkakoski


Kysymyksiä
Oliko Panu nähnyt vain unta, mitä arvelet?
Tapahtuvatko unet oikeasti?
Oletko sinä nähnyt joskus unta?


Tehtävä
Askartele robotti kierrätysmateriaaleista
Leikkikää robotteja. Miten robotti liikkuu?