<
A
A
Täplän joulu

Pikku tonttu Tauno kahlasi syvässä hangessa. Joulu lähestyi ja Korvatunturilla oli kiirettä ja vilskettä jouluvalmisteluissa. Tauno-tonttu oli ollut juuri kierroksella tarkkailemassa, ovatko lapset olleet kiltteinä. Tauno oli nyt palaamassa raportoimaan Joulupukille. Äkkiä tonttu kuuli luminietoksen takaa surkeaa vikinää. Kun Tauno kiersi nietoksen taakse, hän näki siellä pienen koiranpennun valittamassa surkeasti. Koiraparka vapisi kylmästä. “Mikä sinun nimesi on? Mikä hätänä? Miksi sinä olet täällä yksin?” tonttu kyseli. “Vuh, Vuh, uiuiui!” koiranpentu valitti, “Minun nimeni on Täplä. Olen täällä yksin, koska minun omistajani hylkäsi minut. Uiuiui, kuinka kylmä täällä on!” “Ehkä omistajasi hukkasi sinut vahingossa”, Tauno-tonttu arveli. Eihän kukaan voisi hylätä noin suloista koiranpentua? Eihän? “Vuh, vuh. Ei se ollut vahinko”, Täplä-koira kertoi, “Hän halusi koiran, mutta ei sitten jaksanutkaan huolehtia minusta. Niinpä hän ajoi sata kilometriä autolla tänne metsään, heitti minut hankeen ja kielsi tulemasta takaisin.” Taunon oli pakko myöntää, että se ei kuulostanut vahingolta. “Vuh, vuh. Minulla on nälkä ja kylmä eikä kukaan halua minua!” koiranpentu valitti surkeana ja puhkesi sitten ulisemaan. Tontun kävi pikku koiraa sääliksi. “Kuule, ehkä sinulla on nälkä ja kylmä, mutta kyllä joku sinut haluaa”, Tauno sanoi tomerasti, “Tule minun mukaani. Minä tiedän, kuka voi auttaa sinua.”
Perille päästyään tonttu vei Täplän sisään lämpimään ja etsi nälkäiselle koiraparalle ruokaa. Sitten Tauno vei koiranpennun Joulupukin luokse. Tonttu selitti Joulupukille tilanteen. “Hmmm, hmmmm”, Joulupukki pohti tilannetta ja alkoi sitten penkoa suurta laatikollista kirjeitä, “Minä taidan tietää ratkaisun… jossakin täällä se oli…hmmm… hmmm…” Hetken kuluttua Joulupukki vetäisi esiin kirjeen. “Tämä tuli Jukka-Pekalta, kuunnelkaapa.” Joulupukki korjasi silmälasiensa asentoa ja luki ääneen: “Rakas Joulupukki. Eniten maailmassa toivon joululahjaksi koiraa, kirjoittaa Jukka-Pekka. Olen kysynyt äidiltä ja isältä. Saan koiran heti, kun meillä on varaa hankkia sellainen. Mutta äiti ja isä tarvitsevat rahaa muuhunkin, meillä ei ole paljoa rahaa. Siksi toivon koiraa joululahjaksi. Minä tiedän, että olisin vastuussa koirastani: koiraa pitää ruokkia ja sen kanssa pitää käydä kävelyllä joka päivä, jatkaa Jukka-Pekka kirjeessään. Jos saan koiran, niin minä rakastan ja hoidan sitä ja leikin sen kanssa joka päivä. Terveisin Jukka-Pekka.” Joulupukki laski kirjeen alas, katsoi Täplä-koiraa ja kysyi: “Haluaisitko sinä alkaa Jukka-Pekan koiraksi?” “Vuh! Vuh! Haluan!” pikku koira haukahti innoissaan ja heilutti häntäänsä.
Niinpä sinä jouluna Jukka-Pekka ja Täplä-koira saivat molemmat joululahjan, jota toivoivat eniten maailmassa. Jukka-Pekka sai koiranpennun ja Täplä sai uuden omistajan, joka hoiti sitä hyvin.

Kirjoittanut Päivi Tuulikki Koskela


Kysymyksiä
Miksi Täplä oli yksin lumihangessa?
Miksi lemmikkieläimiä ei saa hylätä yksin ulos?
Mitä tarkoittaa “olla vastuussa” jostakin?
Mitä muita lemmikkieläimiä tiedät koiran lisäksi?
Miten eri lemmikkejä pitää hoitaa?


Tehtävä
Piirrä jokin lemmikkieläin
Jos sinulla on jokin lemmikki, niin kerro toisille, miten sitä pitää hoitaa